Hoe beperkt u het gezondheidsrisico als gevolg van de straling van uw desktop, laptop en draadloos internet (Wifi) ?

Aan het einde van deze pagina wordt nog een opmerking gemaakt specifiek voor dames die beugel BH’s dragen.

Wifi

Draadloze modems kennen naast laagfrequente velden ook hoogfrequente golven. Wat hiervan de risico’s zijn heeft u kunnen lezen onder “U en straling”. Mijn advies luidt ga terug naar een modem met een afgeschermde draadverbinding en overtuig u ervan dat deze niet ook draadloos zendt zonder dat u het door heeft. Een draad is altijd nog sneller, minder gevoelig voor storingen en absoluut stralingsarm. Het elektranet gebruiken zodat u uit meerdere stopcontacten internet kunt aftappen (vaak powerline adaptors genoemd), valt niet onder dit advies. Integendeel, hiermee wordt de hoogfrequente straling immers door uw hele woning geleid.

Als u toch een draadloze modem wenst, dan adviseren wij u de nieuwe ECO WiFi. Deze vindt u onder “productenoverzicht”. Dit type router is volledig in te stellen en reduceert de HF golven aanzienlijk. De router wordt achter de bestaande modem geplaatst. Een zeer voordelige manier is het plaatsen van een schakelklok tussen uw huidige draadloze modem en de stroomtoevoer. Deze kunt u dan zo instellen dat de modem uitgaat zodra u gaat slapen. Dan heeft u in ieder geval een nachtrust zonder dat er onophoudelijk honderden µW/m2 door uw lichaam worden gejaagd. Het plaatsen van een schakelklok is bij enkele modems niet mogelijk omdat deze hun instellingen verliezen als de stroom eraf gaat. Dit verbaast mij overigens, want dat zou betekenen dat bij een stroomstoring alles weer opnieuw zou moeten worden ingesteld.

Desktop

Een desktop heeft als voordeel dat deze altijd een geaarde aansluitmogelijkheid kent. U doet er goed aan een dergelijke stekker ook altijd in een geaard stopcontact te stoppen. Dit geld voor alle apparatuur met een geaarde stekker. Hierdoor kan in het laagfrequente elektrische veld bij u worden weggeleidt en wordt voorkomen dat u wordt opgeladen met tientallen V/m. Voor het laagfrequente magnetische veld is het minder eenvoudig. Dit doet zich voor zodra u stroom verbruikt (apparaat is ingeschakeld). Dit veld kunt u alleen reduceren door afstand te nemen of het apparaat uit te schakelen. Dit laatste is alleen bij het niet gebruiken van het apparaat mogelijk. Bijvoorbeeld tijdens nachtrust. Hier wordt onder “Straling op slaapkamers” verder op ingegaan.

U kunt bij een configuratie uw monitor enigszins verplaatsen. De straling neemt degressief af naarmate de afstand groter wordt. Elke centimeter doet er absoluut toe. U doet er dus goed aan om niet onnodig dicht bij uw monitor te zitten. Als het mogelijk is om afstand te houden van uw computerkast en randapparatuur dan is dat eveneens aan te raden. Minimaal 3 meter is wenselijk. Gebruik daarbij niet te onnodig lange verlengsnoeren. Deze zijn in Nederland namelijk niet afgeschermd met een geaarde ijzeren afscherming eromheen (bio-kabel).

Laptop

Bovengenoemde mogelijkheden biedt een laptop meestal niet. Immers deze hebben regelmatig geen geaarde stekker en het nemen van afstand behoort niet tot de mogelijkheden. U wordt hierbij dus blootgesteld aan zowel laagfrequente elektrische als magnetische velden. Als werken op een desktop tot de mogelijkheden behoort gaat daar de voorkeur naar uit, tenzij u een laptop heeft met een geaarde stekker en deze ook op een geaard stopcontact aansluit. Als een laptop geen geaarde stekker heeft kunt u een speciaal voor de USB poort ontwikkelde aansluitdraad kopen die u naast de gewone stekker in een geaard stopcontact kunt duwen. Hiermee is de laptop alsnog geaard.

Dames opgelet !

Beugel BH’s met stalen beugels kunnen gaan werken als antennes. Uw borsten begeven zich dicht bij uw laptop/desktop. Draadloos internet (Wifi) zoekt overal in uw huis naar aanwezige antennes. Er zijn theorieen die beweren dat er hierdoor een verhoogt risico op borstkanker optreedt. Immers borstweefsel is uiterst gevoelig weefsel. Hoewel wij het niet kunnen staven met studies, lijkt het ons niet goed dat de hoogfrequente straling daar naartoe wordt geleid. Als u veel werkt achter uw laptop en/of desktop geven wij u in overweging om bij de aanschaf van dergelijke BH’s zekerheidshalve te kiezen voor een variant met kunststof beugels.

Als u vragen heeft of een stralingsonderzoek/meting wilt laten uitvoeren, dan kunt u dit via ”Vragen? Meting?” kenbaar maken. Als u belangstelling heeft voor stralingsarme producten, dan verwijzen wij u door naar het productenoverzicht van een gespecialiseerde Nederlandse leverancier. Deze wordt in de literatuur van o.a. prof. dr. ir. Michiel Haas genoemd.