Hoe beperkt u het gezondheidsrisico als gevolg van de straling van uw magnetron ?

Discussies over de magnetron zijn niet nieuw. Een gegeven is dat in Rusland in 1976 de magnetron verboden werd in verband met de kankerverwekkende effecten. Rusland heeft een geschiedenis wat betreft het onderzoek van allerlei soorten elektromagnetische golven op het lichaam. De Perestrojka hief het verbod op de magnetron op. De blootstellingslimieten aan straling zijn echter vele malen strenger dan in Nederland.

Amerika adviseert zwangere vrouwen en kinderen veiligheidshalve afstand te houden van de magnetron; is het dan toch niet alleen maar het opwarmen door watermoleculen heel hard heen en weer te bewegen (2,4 miljard keer per seconde) ? Nee luidt het antwoord, er gebeurt meer.

Na mijn DECT telefoon te hebben ingeleverd, heb ik op grond van de onderstaande informatie besloten om ook mijn magnetron weg te doen. Ik haal nu het eten wat eerder uit de vriezer, warm de melk op in een steelpan en gebruik alleen nog de oven en het gasfornuis.

 • Een heel simpel argument is dat plantjes die afgekoeld water krijgen uit de magnetron het uiteindelijk niet overleven (zie foto’s). Een verklaring hiervoor kunnen wij niet vinden, maar dat er niets met het water gebeurt lijkt ons onjuist.
 • Voedsel wordt ongelijk verwarmd, waarbij sommige delen eerder oververhit raken. Dit leidt tot vorming van giftige verbindingen die ontstaan door reacties tussen suikers en vetten, eiwitten of nucleïnezuren (versuikering).
 • Veel mensen gebruiken de magnetron om voorverpakte kant- en klare maaltijden op te warmen. Uit die verpakkingen kunnen schadelijke stoffen in het voedsel terechtkomen.
 • De magnetron produceert krachtige elektromagnetische golven. Waartoe dit kan leiden heeft u kunnen lezen onder “U en straling”. Opmerkelijk is dat deze bevindingen ook al genoemd werden in de Russische onderzoeken die destijds tot het verbod hebben geleid. Bij deze onderzoeken kreeg het voedsel niet meer magnetron straling dan noodzakelijk voor koken, ontdooien of opwarmen. Hierbij kwam naar voren dat:
  • In bijna alle geteste voedingswaren kankerverwekkende stoffen werden gevonden.
  • In de magnetron bereid vlees flinke concentraties D-nitrosodienthanolamine bevat, een kankerverwekkende stof.
  • Melk en granen, in de magnetron gekookt, een aantal van hun aminozuren omzet in kankerverwekkers.
  • Het opwarmen van rauwe, gekookte of ingevroren groente in de magnetron, hun plantaardige alkaloïden omzet in kankerverwekkende stoffen.
  • In planten, die gekookt zijn in de magnetron, vrije radicalen worden gevormd, vooral in wortelgewassen zoals biet, wortel, pastinaak, knolselderij, schorseneren, ui, knoflook, aardappel. Vrije radicalen zijn nogal eens kankerverwekkend c.q. bevorderend.
  • De natuurlijke aanwezigheid van vitamine B (complex), C, E en essentiële mineralen geheel uit het voedsel verdwijnt.
  • Het opeten van voedsel uit de magnetron leidt tot een toename van het aantal kankercellen in het bloed.
  • Maag- en darmkanker vaker voorkomen bij mensen die regelmatig voedsel uit de magnetron nuttigen.

Kunt u geen afscheid nemen van uw magnetron dan kunnen wij u alleen maar adviseren houd zoveel mogelijk afstand en verwarm hierin alstublief geen melk noch potjes voeding voor de baby en haal het voedsel eerst uit de pvc voorverpakking.

Als u vragen heeft of een stralingsonderzoek/meting wilt laten uitvoeren, dan kunt u dit via ”Vragen? Meting?” kenbaar maken. Als u belangstelling heeft voor stralingsarme producten, dan verwijzen wij u door naar het productenoverzicht van een gespecialiseerde Nederlandse leverancier. Deze wordt in de literatuur van o.a. prof. dr. ir. Michiel Haas genoemd.